Dobre nawyki — czyli co i kiedy jeść?

Zadzwoń do nas +48 501 246 288 lub poproś o szybki kontakt


Drogi Pacjencie!
Zastanawiałeś się czy dieta, jaką stosujesz jest odpowiednia dla Ciebie?
Czy zdajesz sobie sprawę, że nie wszystko, co ogólnie uznawane za "zdrowe" jest też zdrowe dla Ciebie.

Odkąd zaczęłam się uczyć Dietetyki wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej aspekt żywienia mojego pacjenta nie jest mi obojętny. Zdałam sobie sprawę jak wiele dolegliwości towarzyszących, jakie zgłasza pacjent (np. zmęczenie poranne, zimne stopy i dłonie, zawroty głowy, duże zmęczenie po wysiłku, poranne bóle kręgosłupa, skurcze i drżenie mięśni) ma związek ze złymi nawykami żywieniowymi. Trzeba mieć na uwadze, jak istotne znaczenie ma pora posiłku, odpowiedni dobór produktów, sposób przygotowania i doprawienia posiłku a także łączenie różnych składników odżywczych. Jest to bardzo głęboki i ciekawy temat, który bardzo chciałabym chociaż pokrótce Wam przybliżyć i choć trochę uświadomić, jak wiele błędów żywieniowych popełniamy na co dzień.

Zaciekawił mnie bardzo fakt, że wcale nie potrzebujemy zastrzyku „energii” z rana w postaci kawy, a południe, kiedy większość z nas ponownie odczuwa potrzebę kofeiny, jest na to najgorszą porą. Czemu? Rano powinniśmy mieć energię ze snu - po to wypoczywaliśmy ostatnie 6,7 lub 8 godzin żeby mieć siłę. W południe natomiast nasze serce osiąga energetyczne maksimum, a dodatkowa stymulacja w postaci kawy nadmiernie je pobudza, co jest oczywiście szkodliwe.
Ma działanie lecznicze w przypadku, gdy masz dużo wilgoci w płucach i należy je osuszyć oraz, gdy Twoje jelito grube wymaga oczyszczenia, pozbycia się nadmiaru toksyn.

Niestety jednak kawa osłabia serce, ochładza i osłabia nerki, niszczy krew w wątrobie. Czemu zatem chcemy ją pić? Bo mamy dużo wilgoci w sobie i czujemy wewnętrzną potrzebę osuszenia organizmu. Żyjemy w wilgotnym klimacie, do tego pora roku (jesień-zima) to czas, kiedy wilgoć nadmiernie wnika do naszego organizmu,a oprócz tego spożywamy produkty, które wzmagają jej wytwarzanie: białe pieczywo, makarony, produkty mleczne, surowe i zimne jedzenie, tłuste potrawy, słodycze, itp. Sprawia to, że rano czujemy się opuchnięci,mamy matową twarz, paznokcie i włosy, czujemy się spowolnieni, ociężali umysłowo po posiłku. Kobiety, które narzekają na cellulit powinny bardziej zadbać o dietę niż o różnego rodzaju cudowne kremy. Choroby jakie często towarzyszą nadmiarowi wilgoci to niedoczynność tarczycy, reumatoidalne zapalenie stawów, fibromialgia czy choroba Hashimoto.

Następna ważna sprawa: Nigdy nie rezygnuj ze śniadania. Pewnie słyszałeś to już nieraz, lecz sprawa wymaga rozgłosu, gdyż coraz mniej ludzi przykłada wagę do tego, co jedzą rano...” Bo brak czasu, bo przedłużająca się drzemka, bo brak pomysłu na dobry posiłek”... To i sto tysięcy innych powodów, a przecież to, co wrzucisz na ruszt z rana da Ci energię na resztę dnia. Nie będziesz musiał dostarczać pustej energii w postaci kawy, energetyków, guarany, yerba mate i innych cudownych eliksirów i naprawdę, uwierz, naprawdę poczujesz się lepiej.

Kolejny aspekt: co jeść na śniadanie? Pomijam kwestię tego, co możesz, bo to już wymaga dłuższych i szczegółowych konsultacji, ale ogólna zasada, jaką głosi TMC (Tradycyjna Medycyna Chińska) brzmi : Jedz to, co chcesz, co uwielbiasz, w jakich ilościach chcesz :) brzmi fajnie co? Prawda jest taka, że z rana mamy tak silny żołądek, że możemy zjeść obiad i strawimy go najsprawniej ze wszystkich pór dnia. Wiadomo, że mało kto ma ochotę na kotleta z ziemniakami lub makaron ze szpinakiem o 7 rano, ale doskonałym pomysłem na CIEPŁE śniadania (bo tylko takie wchodzą w grę) są zupy. Wszystkie. Gęste, rzadkie, kremy, buliony, na mięsie, na warzywach. Wszystkie! Oprócz tego wspaniałe płatki owsiane, które można przyrządzić na tysiące sposobów wykorzystując różne sezonowe owoce, orzechy, mleka roślinne, zwierzęce i inne dodatki. Jednak Polecane przez wielu dietetyków nieugotowane płatki musli, zalane zimnym jogurtem z dodatkiem owoców na śniadanie, wbrew pozorom, nie są zdrowe, a tym bardziej nie dla osób cierpiących na otyłość. Charakterystyczne dla nich osłabione organy, takie jak śledziona i żołądek, powodują łaknienie słodyczy, a także brak koncentracji, spadek kondycji psychicznej, nerwowość i wahania nastrojów. Należy zatem zadbać o odpowiednie rozgrzanie organizmu i wzmocnienie wyżej wymienionych narządów poprzez dietę. Osiągnięcie optymalnej wagi nastąpi na skutek właściwego odżywiania i samoistnej regulacji ilości zjadanego pożywienia przez organizm.

Nie ograniczaj się do kromki chleba z szynką lub słodkimi chrupkami zalanymi zimnym mlekiem...Rano potrzebujemy dostarczyć energii w postaci ciepłego posiłku! Wpłynie to na naszą siłę, koncentrację, samopoczucie i chęć do działania.
Dietetyka jest to fascynujący temat i niewątpliwie wkrótce pojawią się kolejne wpisy!

Bardzo polecam wszystkim, którzy większą część dnia spędzają w pozycji siedzacej. Po wielogodzinnej pracy przy komputerze mój kręgosłup był w coraz gorszym stanie i dopiero wizyta w gabinecie skutecznie mi pomogła. Wystarczyło kilka sesji pod profesjonalną opieką! 

~ Krzysztof Pisarek

Profesjonalne, kompleksowe podejście do pacjenta! Miejsce, które darzę zaufaniem i bardzo sobie chwalę. Po operacji stawu kolanowego bałam się, że długo zajemie mi proces rekonwalescencji. Dzięki Pani Joli szybko wróciłam do pełnej sprawności. Serdecznie wszystkim polecam.

~ Juliana Bobek

ZADZWOŃ do naszej kliniki nas teraz +48 501 246 288

Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na niej wyrażasz zgodę na korzystanie z cookie.
Przeglądarka internetowa umożliwia zablokowanie plików cookie.

Zamknij [X]